Bölümler

ÂHİRET HAYATI (8) AKRABALIK BAĞLARI İLE İLGİLİ HADİSLER (14) ALLAH'IN VARLIĞI (1) ANNE-BABA HAKKI (7) ASR-I SAADETTEN İNCİLER (73) AYETLER (41) BATIL İNANÇLAR (6) BELİRLİ GÜNLER (18) BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? (52) BÜYÜKLERİN SÖZLERİ (86) ÇEVRE BİLİNCİ (2) ÇOCUKLAR İÇİN HADİSLER (34) ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER... (39) DİLLE İŞLENEN AMELLER (1) DUA AYETLERİ (27) DUA KONUSUNDA HADİSLER (59) DUALAR (138) DÜNYA-AHİRET DENGESİ-HADİSLER (15) DÜRÜSTLÜK HAKKINDA HADİSLER (17) ESMAÜ'L-HÜSNÂ (8) FIKIH (60) GIYBET KONUSUNDA HADİSLER (10) GUSÜL-BAYANLARA ÖZEL HALLER HAKKINDA HADİSLER (14) GÜZEL AHLÂK KONUSUNDA HADİSLER (49) HADİSLER (49) HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA HADİSLER (26) İLİM KONUSUNDA HADİSLER (24) KADIN (4) KARI-KOCA HAKKINDA HADİSLER (14) KISSADAN HİSSE (42) KİBİR HAKKINDA HADİSLER (8) KUL HAKKI KONUSUNDA HADİSLER (28) KULLUK BİLİNCİ (9) KUR'AN ARAPÇASI -ARAPÇA ÖĞRENELİM (6) KUR'AN-I KERÎM (28) KURAN-I KERİM'İN HER CÜZ'ÜNDEN BİR MESAJ (16) MEVLÂNÂ'DAN İNCİLER (47) NAMAZ (86) NAMAZ KONUSUNDA HADİSLER (27) NİKÂH VE EVLİLİKLE İGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ... (28) ORUÇ VE RAMAZAN (131) ÖZLÜ SÖZLER (40) PEYGAMBER SEVGİSİ KONUSUNDA AYETLER VE HADİSLER (9) SABIR KONUSUNDA HADİSLER (19) SADAKA KONUSUNDA HADİSLER (38) SEVGİ VE DOSTLUK HAKKINDA HADİSLER (11) SORU-CEVAP KÖŞESİ (205) SORULARLA BAYANLARA ÖZEL HALLER (88) SORUMLULUK-ÖZGÜRLÜK (3) SOSYAL MEDYADAN GÖNLE TAKILANLAR (39) ŞİİRLER (40) TEFSİR (11) TEVBE KONUSUNDA HADİSLER (25) TEVEKKÜL (9) TÜKETİM AHLÂKI VE İSRAF (14) VESVESE VE ŞEYTAN KONUSUNDA HADİSLER (10) YEME İÇME ÂDÂBI VE MİSAFİRLİK HAKKINDA HADİSLER (15) ZAMAN BİLİNCİ (7) ZİKİR KONUSUNDA AYETLER (7) ZİKİR KONUSUNDA HADİSLER (33) ZULÜM HAKKINDA HADİSLER (5)

10 Şubat 2017 Cuma

HAC GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİĞİ ESNADA ADET OLDUĞUNU FARK EDEN HZ AİŞE NE YAPTI?


SORU: HAC GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİĞİ ESNADA ADET OLDUĞUNU FARK EDEN HZ AİŞE NE YAPTI?

Allah’ın Son Elçisi’ne yol arkadaşlığı yapma şerefine erişmiş kalabalık bir kafile Medine’den yola çıktıklarında, tek amaçları Allah’ın evini ziyaret ederek hacı olabilmekti. Aralarında Peygamberimizin sevgili eşi Hz. Âişe’nin de bulunduğu yolcular Mekke’ye henüz varmamışlardı ki annemiz bir anlık şaşkınlığın ardından derin bir hüzne kapılıp ağlamaya başladı; âdet olmuştu! İhrama girerek niyetlendiği umresi yarım kaldığı gibi, hacılarla birlikte ibadetin huzurunu paylaşmayı umduğu hac günleri de mahvolmuştu. Şevki kırılmış, heyecanı kaybolmuştu. Üzüntüsü an be an artarken, yanına gelen Allah Resûlü’nü gözyaşlarıyla karşılamıştı.

Peygamberimiz, mutlu bırakıp kederli bulduğu eşinin hâlini görünce hayretle sordu: “Hayırdır? Niçin ağlıyorsun? Yoksa âdet mi oldun?” “Evet!” dedi Hz. Âişe ve buruk bir sesle ekledi: “Hâlbuki Allah şahit, haccı ne çok istemiştim! Ama bu yıl hacı olamayacağım.” Ağlayan eşine kıyamayan        Şefkat Peygamberi’nin ağzından dökülen ilk cümleler teselli yüklüydü: “Bu başına gelen, Âdem kızlarına Allah’ın takdir ettiği bir yazgıdır. Kâbe’yi tavaf etmek dışında hacıların eda edecekleri vazifeleri sen de yerine getirebilirsin.” (Buhârî, Hayız, 1;  Buhârî, Hayız, 7;  Müslim, Hac, 119)

İlerleyen günlerde Peygamberimiz Hz. Âişe’nin hevesle başladığı bu ulvî görevi layıkıyla yerine getirmesine yardımcı olmuş, bayram günü âdeti sona erip temizlenince farz olan tavafını yapmasını istemişti. Hatta, “İnsanlar ne güzel hem umre hem hac yaparak evlerine dönüyorlar. Oysa ben sadece haccedebildim.” diyerek sızlanan eşinin, kardeşi Abdurrahman ile birlikte Ten’im’e gidip ihrama girmek suretiyle yarım kalan umresini tamamlamasını da sağlamıştı. ( Buhârî, Umre, 7;  Müslim, Hac, 120)

KAYNAK: HADİSLERLE İSLAM- D.İ.B. YAYINLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder