Bölümler

ÂHİRET HAYATI (8) AKRABALIK BAĞLARI İLE İLGİLİ HADİSLER (14) ALLAH'IN VARLIĞI (1) ANNE-BABA HAKKI (7) ASR-I SAADETTEN İNCİLER (73) AYETLER (41) BATIL İNANÇLAR (6) BELİRLİ GÜNLER (18) BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? (52) BÜYÜKLERİN SÖZLERİ (86) ÇEVRE BİLİNCİ (2) ÇOCUKLAR İÇİN HADİSLER (34) ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER... (39) DİLLE İŞLENEN AMELLER (1) DUA AYETLERİ (27) DUA KONUSUNDA HADİSLER (59) DUALAR (138) DÜNYA-AHİRET DENGESİ-HADİSLER (15) DÜRÜSTLÜK HAKKINDA HADİSLER (17) ESMAÜ'L-HÜSNÂ (8) FIKIH (60) GIYBET KONUSUNDA HADİSLER (10) GUSÜL-BAYANLARA ÖZEL HALLER HAKKINDA HADİSLER (14) GÜZEL AHLÂK KONUSUNDA HADİSLER (49) HADİSLER (49) HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA HADİSLER (26) İLİM KONUSUNDA HADİSLER (24) KADIN (4) KARI-KOCA HAKKINDA HADİSLER (14) KISSADAN HİSSE (42) KİBİR HAKKINDA HADİSLER (8) KUL HAKKI KONUSUNDA HADİSLER (28) KULLUK BİLİNCİ (9) KUR'AN ARAPÇASI -ARAPÇA ÖĞRENELİM (6) KUR'AN-I KERÎM (28) KURAN-I KERİM'İN HER CÜZ'ÜNDEN BİR MESAJ (16) MEVLÂNÂ'DAN İNCİLER (47) NAMAZ (86) NAMAZ KONUSUNDA HADİSLER (27) NİKÂH VE EVLİLİKLE İGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ... (28) ORUÇ VE RAMAZAN (131) ÖZLÜ SÖZLER (40) PEYGAMBER SEVGİSİ KONUSUNDA AYETLER VE HADİSLER (9) SABIR KONUSUNDA HADİSLER (19) SADAKA KONUSUNDA HADİSLER (38) SEVGİ VE DOSTLUK HAKKINDA HADİSLER (11) SORU-CEVAP KÖŞESİ (205) SORULARLA BAYANLARA ÖZEL HALLER (88) SORUMLULUK-ÖZGÜRLÜK (3) SOSYAL MEDYADAN GÖNLE TAKILANLAR (39) ŞİİRLER (40) TEFSİR (11) TEVBE KONUSUNDA HADİSLER (25) TEVEKKÜL (9) TÜKETİM AHLÂKI VE İSRAF (14) VESVESE VE ŞEYTAN KONUSUNDA HADİSLER (10) YEME İÇME ÂDÂBI VE MİSAFİRLİK HAKKINDA HADİSLER (15) ZAMAN BİLİNCİ (7) ZİKİR KONUSUNDA AYETLER (7) ZİKİR KONUSUNDA HADİSLER (33) ZULÜM HAKKINDA HADİSLER (5)

27 Mart 2023 Pazartesi

CÜZDEN BAZI MESAJLAR

 

[28/3 00:00] ⚘Sevda D.B.⚘: 6. CÜZDEN BAZI MESAJLAR / 1

 

NİSA SÛRESİ 


148- "Allah kötü sözün açığa vurulmasını sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir."


👉Bir kimseye karşı haksızlık yapan ve zarar veren kimsenin yaptığı kötülüğü açıklamak câizdir.


👉Bu durumda bir gruba veya topluma zarar veren kimsenin durumunu açıklamak elbette câiz olacaktır. 


👉Daha ileri giderek gıybet, iftira, küfür derecelerine varan aleyhte konuşma ise câiz görülmemiştir.


MÂİDE SÛRESİ


2-"...İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın..."


👉İslâm haksızlığa yardımı zulüm sayar ve engellenmesini emreder. 


👉Müslümanların günah işlemek, intikam almak, düşmanlık gütmek gibi amaçlara yönelik faaliyetlerde birbirlerine yardım etmeleri yasaklanmıştır.


8- "...Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin.Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur..."


👉Âyet-i kerîmenin, müminlere, düşman topluluklara dahi adaletle muamele etmeyi emretmiş,  bu davranışın takvâ erdemiyle bağlantılı olduğunu vurgulamıştır.


30- "Sonunda içindeki duygular onu (Kabil'i) kardeşini öldürmeye itti; onu öldürdü ve böylece hüsrana uğrayanlardan oldu."


👉Kıskançlık ve benzeri nefsânî duygulara boyun eğen insan, kardeşini dahi öldürebilir.


👉Ancak bunun sonu dünyada insanı içten içe yakan vicdan azabı ve pişmanlık, âhirette ise cehennem ateşidir.


👉 Kıskançların gözleri kendi üzerlerindeki nimetlere karşı kördür.


👉Allah’ın kendilerine lutfettiği nimetleri göremezler, başkalarının ellerindeki nimetleri görür ve onlara karşı kin güderler. 


👉Şüphesiz bu durum kötü bir hastalıktır. 


👉Bu hastalığın şifası ise İslâm’ın kurallarını yaşayarak nefsi terbiye etmek ve Allah’ın kendisine lutfettiklerine razı olan bir nefis haline getirmektir.


31- " Ardından Allah, kardeşinin cesedini nasıl gömeceğini ona göstermek için yeri eşeleyen bir karga gönderdi. “Yazıklar olsun bana! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini gömmekten âciz miyim?” dedi, ettiğine de pişman oldu."


👉Karga yerde eşinerek Kabil’e kardeşinin cesedini nasıl örtüp gizleyeceğini gösterdi veya ölmüş bir kargayı bu şekilde gömdü. 


👉Böylece Allah bir kargayı örnek göstererek şaşkınlık ve cehaleti sebebiyle bocalamakta olan Kabil’i uyardı.


👉Bu olay insanın kendisinden daha zayıf varlıklardan bilgi edindiği sahnelerden biridir.


👉 Vefat eden bedenlerin gömülmesi, hastalıklardan ve kötü kokulardsn korunmak adına çok önemlidir.



6. CÜZDEN BAZI MESAJLAR  / 2


32- "...Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur."


35- "Ey iman edenler! Allah’tan korkun, O’na yaklaşmaya vesile arayın ve O’nun yolunda çaba harcayın ki kurtuluşa eresiniz."


👉Yüce Allah bu âyette müminlere yalnız iman etmekle yetinmemelerini, Allah’a yaklaşmak için vesile aramalarını, yani farz, nâfile ve benzeri ibadetlerle O’nun sevgi ve rızâsını kazanmaya çalışmalarını emretmekte; müminlerin gerek nefislerine gerekse dış engellere karşı mücadele etmelerini istemektedir.


44- "...İnsanlardan korkmayın, benden korkun da âyetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın..."


👉Allah “İnsanlardan korkmayın, benden korkun” buyurarak menfaat karşılığında Allah’ın âyetlerinin tahrif edilmemesini istemiş; O’nun âyetleriyle hükmetmeyenlerin kâfir olduklarını haber vermiştir.


54- "Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah öyle bir kavim getirecektir ki Allah onları sever, onlar da Allah’ı severler; müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı vakarlıdırlar; Allah yolunda cihad ederler ve hiç kimsenin kınamasından korkmazlar..."


👉 Samimi müminler, hak uğrunda koştururken hiçbir kimsenin kınamasından korkmazlar; 


👉Allah yolunda yürürken din karşıtlarının muhalefet, eleştiri, itiraz ve alaylarına aldırış etmezler. 


👉Yaptıklarına karşılık olarak insanlardan ne bir ödül ne de övgü veya teşekkür beklerler.


www.ilimsevdasi.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder