Bölümler

ÂHİRET HAYATI (8) AKRABALIK BAĞLARI İLE İLGİLİ HADİSLER (14) ALLAH'IN VARLIĞI (1) ANNE-BABA HAKKI (7) ASR-I SAADETTEN İNCİLER (73) AYETLER (41) BATIL İNANÇLAR (6) BELİRLİ GÜNLER (18) BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? (52) BÜYÜKLERİN SÖZLERİ (86) ÇEVRE BİLİNCİ (2) ÇOCUKLAR İÇİN HADİSLER (34) ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER... (39) DİLLE İŞLENEN AMELLER (1) DUA AYETLERİ (27) DUA KONUSUNDA HADİSLER (59) DUALAR (138) DÜNYA-AHİRET DENGESİ-HADİSLER (15) DÜRÜSTLÜK HAKKINDA HADİSLER (17) ESMAÜ'L-HÜSNÂ (8) FIKIH (60) GIYBET KONUSUNDA HADİSLER (10) GUSÜL-BAYANLARA ÖZEL HALLER HAKKINDA HADİSLER (14) GÜZEL AHLÂK KONUSUNDA HADİSLER (49) HADİSLER (49) HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA HADİSLER (26) İLİM KONUSUNDA HADİSLER (24) KADIN (4) KARI-KOCA HAKKINDA HADİSLER (14) KISSADAN HİSSE (42) KİBİR HAKKINDA HADİSLER (8) KUL HAKKI KONUSUNDA HADİSLER (28) KULLUK BİLİNCİ (9) KUR'AN ARAPÇASI -ARAPÇA ÖĞRENELİM (6) KUR'AN-I KERÎM (28) KURAN-I KERİM'İN HER CÜZ'ÜNDEN BİR MESAJ (16) MEVLÂNÂ'DAN İNCİLER (47) NAMAZ (86) NAMAZ KONUSUNDA HADİSLER (27) NİKÂH VE EVLİLİKLE İGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ... (28) ORUÇ VE RAMAZAN (131) ÖZLÜ SÖZLER (40) PEYGAMBER SEVGİSİ KONUSUNDA AYETLER VE HADİSLER (9) SABIR KONUSUNDA HADİSLER (19) SADAKA KONUSUNDA HADİSLER (38) SEVGİ VE DOSTLUK HAKKINDA HADİSLER (11) SORU-CEVAP KÖŞESİ (205) SORULARLA BAYANLARA ÖZEL HALLER (88) SORUMLULUK-ÖZGÜRLÜK (3) SOSYAL MEDYADAN GÖNLE TAKILANLAR (39) ŞİİRLER (40) TEFSİR (11) TEVBE KONUSUNDA HADİSLER (25) TEVEKKÜL (9) TÜKETİM AHLÂKI VE İSRAF (14) VESVESE VE ŞEYTAN KONUSUNDA HADİSLER (10) YEME İÇME ÂDÂBI VE MİSAFİRLİK HAKKINDA HADİSLER (15) ZAMAN BİLİNCİ (7) ZİKİR KONUSUNDA AYETLER (7) ZİKİR KONUSUNDA HADİSLER (33) ZULÜM HAKKINDA HADİSLER (5)

26 Mart 2023 Pazar

1. CÜZDEN MESAJLAR/ 2

 1.CÜZDEN BAZI MESAJLAR/2


.BAKARA SÛRESİ:


32-  “...Seni tenzih ederiz! Bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. En kâmil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin” 


...سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَٓا اِلَّا مَا عَلَّمْتَنَاؕ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلٖيمُ الْحَكٖيمُ


📌Melekler, Allah Teâlâ’nın ilim ve hikmetini, eserini görerek (ayne’l-yakîn olarak) tasdik ettiler.


👉👉İlim talibi olanların, meleklerin bu duasını tekrar ederek, Allah'tan faydalı ilim niyazında bulunması tavsiye edilir.


37-  "Âdem, Rabbinden bazı kelimeler aldı (bunlarla tövbe etti); Rabbi de onun tövbesini kabul buyurdu. Şüphesiz O, tövbeleri kabul buyuran ve rahmeti sınırsız olandır."


...اِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحٖيمُ 


📌Hz Adem, Allah tarafından kendisine öğretilen tövbe sayesinde temizlenmiştir. 


👉👉(Tevbe ederken Ya Tevvâb Ya Rahîm esmasını zikretmek tavsiye edilir.)



 44- "Sizler kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?"


👉👉 “Aklınızı kullanmıyor musunuz?” ifadesiyle,

insanlara iyiliği emredip de kendi hayatında uygulamamak Rabbimiz tarafından bu şekilde kınanmıştır.


45- "Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz bunlar (sabretmek  ve namaz kılmak), Allah’a huşû ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir."

👉👉Sabretmek veya namaz kılmak ağır ve zor geldiğinde bu ayeti hatırlayıp okuyalım.


117- "O, göklerin ve yerin eşsiz-örneksiz yaratıcısıdır; bir şeyin olmasını dilediğinde ona “ol!” der, hemen oluverir."


👉👉Rabbimize bir duamızı arz ederken,  O'nun bir şeyin gerçekleşmesini murad ettiğinde "ol" demesinin yeterli olduğuna olan inancımızı bu ayeti okuyarak dile getirebiliriz.


124- “ ...(Rabbi)Ben seni insanlara önder yapacağım” buyurmuştu. İbrâhim, “soyumdan da” deyince Rabbi, “Vaadim zalimleri kapsamaz” buyurdu.


📌İnsanlar  İbrâhim’in soyundan da olsalar, önderlik, liderlik, üstünlük gibi ayrıcalıklara, –lâyık olmadıkları sürece– sahip de olamazlar. 


👉👉Ayet soy üstünlüğünün kişiyi kurtarmayacağını belirtiyor.


127-  "... Ey Rabbimiz! Bizden bunu kabul buyur; şüphesiz sen işitensin, bilensin."

 ....رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّاؕ اِنَّكَ اَنْتَ السَّمٖيعُ الْعَلٖيمُ


📌Hz İbrahim'den; bir işle meşgul olurken veya ibadet ederken, bir taraftan da dua ile meşgul olmamız gerektiğini öğreniyoruz.


👉👉Bir ibadet ile meşgul olduğumuzda (sadaka verirken, birine yardımcı olurken, bir yakınımızı ziyaret ettiğimizde, oruç tutarken....) Hz İbrahim'in bu duasını okumayı unutmayalım.


128-  ".. Bize ibadet usullerimizi göster, tövbemizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri kabul eden, merhameti bol olan yalnız sensin."

.... (رَبَّنَا) 

اَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَاۚ اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحٖيمُ

👉👉 Hz İbrahim'den, ibadetleri Rabbimizin rızasına uygun , en doğru şekilde yapabilmek için dua etmek gerektiğini öğreniyoruz.


133- "Yoksa Ya‘kūb son nefesini verirken siz orada mıydınız? O sırada Ya‘kūb oğullarına, “Benden sonra kime kulluk edeceksiniz?” demişti..."

👉👉Hz Yakub'dan; ölüm döşeğinde bile olsak, bütün neslimizin tevhidden ayrılmaması için çabalamak gerektiğini, bütün neslimizin şirkten korunması için dua etmeyi öğreniyoruz.


138- “Allah’ın boyasıyla boyandık. Boyaca O’ndan daha güzel olan kim vardır? Biz yalnız O’na kulluk ederiz” (deyin)."


صِبْغَةَ اللّٰهِۚ وَمَنْ اَحْسَنُ مِنَ اللّٰهِ صِبْغَةًؗ وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ

📌Gerçek iman, Allah’ın boyasıyla boyanarak, Allah’ın, yaratılışta insanın temiz fıtratına aşıladığı hak dinle bezenerek kazanılır.


📌Allah’ın insanlığa verdiği böyle bir din ile boyanıp bezenmekten, böyle bir fıtratla donanmış olmaktan daha güzel bir şey de yoktur


👉👉Bu ayeti fırsat buldukça  okuyarak, Allah'ın boyasıyla en güzel şekilde boyanmayı, İslam'ı yaşayıp  ruhî-ahlâkî kemale ermeyi niyaz edelim.


📌📌NOT📌📌

KUR'AN'DA "RABBENA" İLE BAŞLAYAN AYETLERİ VEYA AYET BÖLÜMLERİNİ,

NAMAZLARDA SALLİ-BARİK DUALARINDAN SONRA OKUMAYA ÇALIŞALIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder