Bölümler

ÂHİRET HAYATI (8) AKRABALIK BAĞLARI İLE İLGİLİ HADİSLER (14) ALLAH'IN VARLIĞI (1) ANNE-BABA HAKKI (7) ASR-I SAADETTEN İNCİLER (73) AYETLER (41) BATIL İNANÇLAR (6) BELİRLİ GÜNLER (18) BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? (52) BÜYÜKLERİN SÖZLERİ (86) ÇEVRE BİLİNCİ (2) ÇOCUKLAR İÇİN HADİSLER (34) ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER... (39) DİLLE İŞLENEN AMELLER (1) DUA AYETLERİ (27) DUA KONUSUNDA HADİSLER (59) DUALAR (138) DÜNYA-AHİRET DENGESİ-HADİSLER (15) DÜRÜSTLÜK HAKKINDA HADİSLER (17) ESMAÜ'L-HÜSNÂ (8) FIKIH (60) GIYBET KONUSUNDA HADİSLER (10) GUSÜL-BAYANLARA ÖZEL HALLER HAKKINDA HADİSLER (14) GÜZEL AHLÂK KONUSUNDA HADİSLER (49) HADİSLER (49) HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA HADİSLER (26) İLİM KONUSUNDA HADİSLER (24) KADIN (4) KARI-KOCA HAKKINDA HADİSLER (14) KISSADAN HİSSE (42) KİBİR HAKKINDA HADİSLER (8) KUL HAKKI KONUSUNDA HADİSLER (28) KULLUK BİLİNCİ (9) KUR'AN ARAPÇASI -ARAPÇA ÖĞRENELİM (6) KUR'AN-I KERÎM (28) KURAN-I KERİM'İN HER CÜZ'ÜNDEN BİR MESAJ (16) MEVLÂNÂ'DAN İNCİLER (47) NAMAZ (86) NAMAZ KONUSUNDA HADİSLER (27) NİKÂH VE EVLİLİKLE İGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ... (28) ORUÇ VE RAMAZAN (131) ÖZLÜ SÖZLER (40) PEYGAMBER SEVGİSİ KONUSUNDA AYETLER VE HADİSLER (9) SABIR KONUSUNDA HADİSLER (19) SADAKA KONUSUNDA HADİSLER (38) SEVGİ VE DOSTLUK HAKKINDA HADİSLER (11) SORU-CEVAP KÖŞESİ (205) SORULARLA BAYANLARA ÖZEL HALLER (88) SORUMLULUK-ÖZGÜRLÜK (3) SOSYAL MEDYADAN GÖNLE TAKILANLAR (39) ŞİİRLER (40) TEFSİR (11) TEVBE KONUSUNDA HADİSLER (25) TEVEKKÜL (9) TÜKETİM AHLÂKI VE İSRAF (14) VESVESE VE ŞEYTAN KONUSUNDA HADİSLER (10) YEME İÇME ÂDÂBI VE MİSAFİRLİK HAKKINDA HADİSLER (15) ZAMAN BİLİNCİ (7) ZİKİR KONUSUNDA AYETLER (7) ZİKİR KONUSUNDA HADİSLER (33) ZULÜM HAKKINDA HADİSLER (5)

27 Nisan 2020 Pazartesi

LÛT KAVMİNİN SAPKINLIĞI:EŞCİNSELLİK



Bunun üzerine kavmi onu ve taraftarlarını bu hayâsızlıktan uzak durdukları için memleketinden çıkarmakla tehdit etmişler, (A’râf, 7/80-82) “Ey Lût! Bu sözlerinden vazgeçmezsen mutlaka kovulacaksın!” demişlerdi. (Şuarâ, 26/167) Lût (as) onlara cevaben, “Göz göre göre hâlâ o hayâsızlığı yapacak mısınız? (Bu ilâhî ikazdan sonra hâlâ) siz, ille de kadınları bırakıp şehvetle erkeklere mi yaklaşacaksınız? Doğrusu siz cahil bir toplumsunuz!” demişti. (Neml, 27/55)
Bunun üzerine Allah Teâlâ onları helâk etmeleri için meleklerini gönderdi. Melekler insan şekline bürünüp Lût’un (as) evine konuk olarak geldiler. Lût (as) gelenlerin oraların yabancısı olduklarını (Hicr, 15/62) görünce, kavminin onlara hayâsız bir şekilde zarar vermesinden korktu. (Hûd, 11/77)
Misafirlerin geldiğini duyan şehir halkı sevine sevine Lût’un (as) evine geldi. Lût (as) onlara, “Bunlar benim misafirimdir. Sakın beni utandırmayın; Allah’tan korkun, beni rezil etmeyin!” dedi. Bunun üzerine şiddetle Lût’a karşı çıkan gözleri dönmüş şehir halkı, “Biz seni, el âlemin işine karışmaktan men etmemiş miydik?” dediler. Lût (as) ise, “İşte kızlarım. Eğer (dediğinizi) yapacaksanız (onlarla evlenebilirsiniz)” dedi. (Hicr, 15/67-71) “İyi biliyorsun ki kızlarında bizim gözümüz yok. Sen bizim ne istediğimizi çok iyi biliyorsun” dediler. (Hûd, 11/79)
Kavminin bu yaptıkları karşısında Lût (as), “Keşke size karşı (koyacak) bir gücüm olsaydı ya da sağlam bir desteğe dayanabilseydim… Ey Rabbim! Şu bozguncu kavme karşı bana yardım et!.. (Ankebût, 29/30) Ey Rabbim! Beni ve ailemi onların yaptıkları çirkin işten kurtar!..” diyerek Allah’a yalvardı. (Şuarâ, 26/169) Durumu fark eden misafirleri ona şöyle dedi: “Ey Lût! Biz Rabbinin elçileriyiz. Onlar sana asla ulaşamayacaklar.” (Hûd, 11/81) Biz sana (kavminin) şüphe etmekte olduğu azabı getirdik. Biz, sana gerçeği getirdik. Şüphesiz biz doğru söyleyenleriz. Gecenin bir bölümünde aile fertlerini yola çıkar, sen de arkalarından yürü. Sizden hiç kimse, sakın dönüp de ardına bakmasın, istenen yere gidin. (Hicr, 15/63-66) Ancak karın müstesna. (Onu bırak.) Çünkü onların (kavminin) başına gelecek olan azap onun başına da gelecektir. Onların azapla buluşma zamanı sabahtır. Sabah yakın değil midir?!” (Hûd, 11/81)
Bunun üzerine Lût (as) karısını arkada bırakarak ailesini alarak oradan uzaklaştı. Derken güneşin doğuşu sırasında, onları uğultulu ve korkunç bir ses yakaladı. Onları yerle bir etti. Üzerlerine de balçıktan pişirilmiş taşlar yağdı. (Hûd, 11/82-83; Hicr, 15/74) Böylece karısı hariç Lût (as) ve ailesi kurtulmuş oldu. (Sâffât 37/134-135; Şuarâ, 26/170)
Peygamber Efendimiz, zaman zaman Hz. Lût’tan, “Allah Lût Peygamber’e rahmet etsin... O, sağlam bir kaleye sığınmıştı.” diye bahsederek Allah Teâlâ’ya nasıl sığındığını (Buhârî, Tefsîr, (Yûsuf) 5; Müslim, Fedâil, 153) ifade ederdi. Böylece Hz. Lût’un, bütün bu zorluklara rağmen tevhid mücadelesini azimle yürütmesini ashâbına örnek gösteriyordu. Peygamber Efendimiz, bir taraftan Hz. Lût’un mücadele azmine işaret ederken diğer taraftan da, “Ümmetim için korktuğum şeylerin arasında en korkuncu olanı Lût Kavmi’nin işidir.” (Tirmizî, Hudûd, 24; İbn Mâce, Hudûd, 12) buyurarak Lût Kavmi’nin işlemiş olduğu bu çirkin fiili (homoseksüellik, eş cinsellik) işlemeleri hususunda ümmeti için endişeleniyordu. Hakikaten de günümüzde homoseksüelliğin yaygınlaşmış olduğu düşünüldüğünde Peygamber Efendimizin bu endişesinin haklılığı açık bir şekilde görülmektedir. Bu çirkin fiilin, çeşitli kitaplarda Lût’un (as) ismi ile birlikte “Lûtîlik” veya “Livata” diye, bir peygamberin ismi ile beraber anılması da çok yanlış bir kullanımdır. Bu sebeple günümüzde kullanılan isimlendirmeler (homoseksüellik, eş cinsellik vs.) ile anılması daha uygun görülmektedir.
(Hadislerle İslam)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder