Bölümler

ÂHİRET HAYATI (8) AKRABALIK BAĞLARI İLE İLGİLİ HADİSLER (14) ALLAH'IN VARLIĞI (1) ANNE-BABA HAKKI (7) ASR-I SAADETTEN İNCİLER (73) AYETLER (41) BATIL İNANÇLAR (6) BELİRLİ GÜNLER (18) BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? (52) BÜYÜKLERİN SÖZLERİ (86) ÇEVRE BİLİNCİ (2) ÇOCUKLAR İÇİN HADİSLER (34) ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER... (39) DİLLE İŞLENEN AMELLER (1) DUA AYETLERİ (27) DUA KONUSUNDA HADİSLER (59) DUALAR (138) DÜNYA-AHİRET DENGESİ-HADİSLER (15) DÜRÜSTLÜK HAKKINDA HADİSLER (17) ESMAÜ'L-HÜSNÂ (8) FIKIH (60) GIYBET KONUSUNDA HADİSLER (10) GUSÜL-BAYANLARA ÖZEL HALLER HAKKINDA HADİSLER (14) GÜZEL AHLÂK KONUSUNDA HADİSLER (49) HADİSLER (49) HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA HADİSLER (26) İLİM KONUSUNDA HADİSLER (24) KADIN (4) KARI-KOCA HAKKINDA HADİSLER (14) KISSADAN HİSSE (42) KİBİR HAKKINDA HADİSLER (8) KUL HAKKI KONUSUNDA HADİSLER (28) KULLUK BİLİNCİ (9) KUR'AN ARAPÇASI -ARAPÇA ÖĞRENELİM (6) KUR'AN-I KERÎM (28) KURAN-I KERİM'İN HER CÜZ'ÜNDEN BİR MESAJ (16) MEVLÂNÂ'DAN İNCİLER (47) NAMAZ (86) NAMAZ KONUSUNDA HADİSLER (27) NİKÂH VE EVLİLİKLE İGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ... (28) ORUÇ VE RAMAZAN (131) ÖZLÜ SÖZLER (40) PEYGAMBER SEVGİSİ KONUSUNDA AYETLER VE HADİSLER (9) SABIR KONUSUNDA HADİSLER (19) SADAKA KONUSUNDA HADİSLER (38) SEVGİ VE DOSTLUK HAKKINDA HADİSLER (11) SORU-CEVAP KÖŞESİ (205) SORULARLA BAYANLARA ÖZEL HALLER (88) SORUMLULUK-ÖZGÜRLÜK (3) SOSYAL MEDYADAN GÖNLE TAKILANLAR (39) ŞİİRLER (40) TEFSİR (11) TEVBE KONUSUNDA HADİSLER (25) TEVEKKÜL (9) TÜKETİM AHLÂKI VE İSRAF (14) VESVESE VE ŞEYTAN KONUSUNDA HADİSLER (10) YEME İÇME ÂDÂBI VE MİSAFİRLİK HAKKINDA HADİSLER (15) ZAMAN BİLİNCİ (7) ZİKİR KONUSUNDA AYETLER (7) ZİKİR KONUSUNDA HADİSLER (33) ZULÜM HAKKINDA HADİSLER (5)

9 Mayıs 2017 Salı

RASULULLAH (SAS) TARAFINDAN YAPMAMIZ TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK ZİKİRLER...


1-La ilahe illallah. (Tirmizî, Daavât,9)


Anlamı: Allah’tan başka ilah yoktur ve Hz Muhammed (sas) onun    Rasûlüdür.


2-Estağfirullah-el‘azîm ve etûbu ileyh


 Anlamı: Büyük Allah’ımdan günahımı affetmesini istiyorum ve tevbe ediyorum.


3-Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammed


 Anlamı: Allah’ım Muhammed aleyhisselama ve Onun âline salat-ü selam olsun.


4-Sübhânallahi ve bihamdihî, sübhânallahi'l-azîm.( Buhârî, Eymân ve nüzûr, 19)


Anlamı: Büyük olan Allah’ı tesbih ederim ve O’na hamdederim


5-Sübhânallahi ve'l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber( İbn Mâce, Edeb, 56)


Anlamı: Allah’ı bütün noksanlıklardan tenzih ederim, hamd Allah’adır, Allah’tan başka ilâh yoktur ve Allah en büyük olandır.


6-Lâ ilâhe illâllahü vahdehü lâ şerîke leh. (İbn Mâce, Edeb, 54)


Anlamı:Allah’tan başka ilâh yoktur, O yalnızdır (tektir), O’nun hiçbir şekilde ortağı yoktur.) olduğunu belirtmiştir.                                                 


7-Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerîke leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu, ve hüve alâ külli şey'in kadîr. (İbn Mâce, Edeb, 54)


Anlamı:Allah’tan başka ilâh yoktur, O yalnızdır (tektir) O’nun hiçbir şekilde ortağı yoktur, mülk (hâkimiyet) O’nundur ve hamd O’nundur. O, her şeye kadirdir.)


8-Sübhânellahi ve bi-hamdihî adede halkıhî ve rıdâ nefsihî ve zinete arşihî ve midâde kelimâtih. (Müslim, Zikir ve dua ve tevbe ve istiğfar, 79)


Anlamı: Yarattıkları sayısınca, kendisinin hoşnut olacağı kadar, arşının ağırlığınca ve bitip tükenmeyen kelimeleri adedince ben Allah’ı eder ve O’na hamdederim.


9-Lâ havle ve lâ guvvete illâ billâhi’l aliyyi’l-azim.( Buharî, Daavât, 50)


Anlamı: Güç ve kuvvet sadece büyük olan Allah’ındır.


10-Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, Allâhü ekber kebîran ve’l–hamdü lillâhi kesîrâ ve sübhânallâhi Rabbi’l–âlemîn, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l–Azîzi’l–Hakîm.(Müslim, Zikir 33–36)


Anlamı: Tek olan Allah’tan başka ilâh ve O’nun bir eşi ve benzeri de yoktur. Kudreti ve saltanatıyla Allah en büyüktür. Bitip tükenmeyen hamd O’na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim. Günahtan kaçacak güç, ibadet edecek kuvvet ancak Azîz ve Hakîm olan Allah’ındır.


11-Allâhümme einnî alâ zikrike ve şükrike ve hüsni ibâdetik.(Ebû Dâvûd, Vitir 26)


Anlamı: Allah'ım! Seni anıp zikretmek, nimetine şükretmek, sana lâyık ibadet etmek için bana yardım eyle!...


12-Allâhümmağfir lî verhamnî vehdinî verzuknî (Müslim, Zikir 33–36)


Anlamı: Allah'ım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver


 13-(Rasulullah (sas)’in çarşıya girdiğimizde okumamızı tavsiye ettiği zikir): ‘Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyun lâ yemût bi-yedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr. (Tirmizî, Deavât, 36)                  


Anlamı: Allah’tan başka ilâh yoktur, O tektir, O’nun ortağı yoktur, mülk O’nundur ve hamd O’na aittir. Hayatı da, ölümü de O verir. O ise diridir, asla ölmez. Hayırlar O’nun elindedir. O her şeye kadirdir.


 14-“Yatağınıza girdiğiniz zaman veya istirahate çekildiğiniz zaman otuz üç defa Allahü ekber, otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa da elhamdülillâh deyiniz.”( Buhârî, Farzu’l–humüs 6)


 


                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder